Facebook_icon
zoom in zoom out high contrast
A A A
  • photo
  • photo
  • photo
  • photo
  • photo
  • photo
  • photo
  • photo
  • photo

Kategorie


Mapka powiatu



Kulinarny Talent z Wisły

W dniu 6 kwietnia podczas Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro 2017 – największych i najważniejszych targów branży HoReCa, odbyła się 9 edycja

Kulinarny Talent z Wisły

autorskiego konkursu Roberta Sowy „Kulinarny Talent”. W tegorocznej edycji wystąpiło dwunastu finalistów, wyłonionych przez Roberta Sowę i firmę Prymat spośród ponad 70 kandydatów w preselekcjach zorganizowanych w szkołach gastronomicznych. Wśród finałowej dwunastki wystąpił uczeń Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle Karol Procner z klasy IV TG. Celem głównym konkursu było wykazanie się umiejętnością przygotowania ciekawych dań, które powinny być oryginalne pod względem smaku, a jednocześnie eleganckie i wykwintne oraz musiały zawierać wszystkie określone w regulaminie produkty obowiązkowe. Tematem konkursu, a jednocześnie produktami obowiązkowymi były: filet ze skreia ze skórą, przyprawy marki Prymat, produkty użytku domowego marki Stella, produkty Oerlemans, 20% śmietanka kulinarna Debic Culinaire Original. Na przygotowanie potraw konkursowych uczestnicy mieli tylko 30 minut oraz dodatkowe 15 minut na rozstawienie drobnego sprzętu i produktów. Każdy uczestnik musiał przygotować 8 porcji dania głównego z wykorzystaniem wszystkich obowiązkowych produktów konkursowych. Karol przygotował Skreia podanego na kremowym pęczotto z olejem rzepakowo-lnianym i kozim serkiem. Uczestników oceniało jury degustacyjne w składzie: aktorki Olga Bończyk i Katarzyna Cichopek, Agnieszka Kołodziejska z Radia ZET, dziennikarz muzyczny Marek Sierocki, były piłkarz i komentator sportowy Marek Żewłakow, aktor Tomasz Dedka oraz prezes Stella Pack Marek Jaszczak. W jury profesjonalnym zasiedli: przewodniczący Jerzy Pasikowski, Wiesław Bober, Tomasz Purol oraz Patryk Dziamski. Dla niewtajemniczonych - szefowie o wielkim doświadczeniu i renomie.
Rywalizacja była zacięta, jury wysoko oceniło danie Karola. Możemy być dumni, że znaleźliśmy się w gronie najlepszych i mogliśmy zaprezentować swoje umiejętności i szkołę przed tak zacnym jury. Mimo, że nie zdobyliśmy miejsca na podium, to i tak czujemy się wygrani. Dzięki pracy nad doskonaleniem własnego warsztatu pracy, wyjazdom na liczne konkursy, możemy promować szkołę w środowisku, a uzdolnionym uczniom stwarzać możliwości pokazania się w świecie gastronomii. Karolowi gratulujemy wszystkich dotychczasowych sukcesów i życzymy kolejnych, ale już jako profesjonalnemu kucharzowi -mówi Joanna Warmuzińska kierownik szkolenia praktycznego Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich. 

 

Fundacja

© 2016 Starostwo Powiatowe w Cieszynie

Designed by: Strony Dla Firm

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich osobom trzecim. Pliki cookie pozwalają na poznanie twoich preferencji na podstawie zachowań w serwisie. Uznajemy, że jeżeli kontynuujesz korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę. Poznaj szczegóły i możliwości zmiany ustawień w Polityce Cookies
Zamknij X