Facebook_icon
zoom in zoom out high contrast
A A A
  • photo
  • photo
  • photo
  • photo
  • photo
  • photo
  • photo
  • photo
  • photo

Kategorie


Mapka powiatu



Norweska Para Królewska z uczniami ZSGH Wisła

W ramach współpracy z Norweską Radą ds. Ryb i Owoców Morza - NORGE Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle został zaproszony do udziału w projekcie pt. "Łosoś norweski w polskiej kuchni"

Norweska Para Królewska z uczniami ZSGH Wisła

 

Do projektu zaproszono tylko 6 szkół z całej Polski, poza Wisłą również szkoły z  Białegostoku, Gdyni, Krakowa oraz 2 szkoły z Warszawy.
Program składał się z 2 części - etapu szkolnego, obejmującego warsztaty i konkurs szkolny oraz finału, który odbył się w dniu 10 maja 2012 r. w Warszawie.

W finale należało przygotować przystawkę z wędzonego łososia norweskiego z obowiązkowym użyciem 2 z 5 przygotowanych polskich produktów: chrzanu, rzodkiewki, twarogu, bryndzy oraz boczku oraz dowolnych składników dostępnych na wspólnym stole oraz danie główne z norweskiego łososia świeżego.

ZSGH w Wiśle reprezentowali Miriam Cieślar, Katarzyna Rusz z klasy 3TG oraz Marek Pilch, Łukasz Świtała z klasy 1GK.
W jury zasiedli: Hanna Szymanderska - autorka ponad 30 książek kucharskich, Adam Chrząstowski - szef kuchni i właściciel restauracji Ancora w Krakowie, Andrzej Polan - szef kuchni w Hotelu Novotel Airport Warszawa oraz  Jostein Medhus - z Akademii Kulinarnej w Oslo. Jury oceniało kreatywność, smak, podanie dania oraz umiejętność krótkiej prezentacji dania i uzasadnienie doboru składników przed jury.
Największym wydarzeniem konkursu były odwiedziny Norweskiej Pary Królewskiej. Na pół godziny swoją obecnością finał zaszczycili, składający oficjalną wizytę w Polsce Jego Królewska Mość Harald V i Jej Królewska Mość Królowa Sonja! Z każdym z uczestników Królewska Para zamieniła kilka słów, pytając się o przygotowane potrawy a także o to, skąd uczniowie przyjechali. „Król Harald nie wiedział, gdzie leży Wisła ale wiedział kim jest Adam Małysz” – wspominają z uśmiechem Marek i Łukasz.
W obecności pary królewskiej Norweska Minister Rybołóstwa Pani Lizbeth Berg-Hansen wręczyła czek na 200 kg łososia norweskiego czwórce finalistom z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Warszawie.
 

 

Fundacja

© 2016 Starostwo Powiatowe w Cieszynie

Designed by: Strony Dla Firm

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich osobom trzecim. Pliki cookie pozwalają na poznanie twoich preferencji na podstawie zachowań w serwisie. Uznajemy, że jeżeli kontynuujesz korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę. Poznaj szczegóły i możliwości zmiany ustawień w Polityce Cookies
Zamknij X