Finał regionalnego konkursu kulinarnego „Warzymy z matkóm i tacikym”
W dniu 21 stycznia 2020 r. od wczesnych godzin rannych w Restauracji Dwór Kukuczka w Istebnej do kuchni wkroczyli uczestnicy konkursu „Matki” (babcie) i „Tacik” (dziadek) wraz z wnukami, którzy w zeszłym tygodniu w półfinale zostali wyłonieni do kolejnego etapu konkursu.
W zmaganiach głównym zadaniem uczestników było wspólne ugotowanie w parach ulubionej potrawy regionalnej.
Wśród nich znalazły się takie specjały jak:
1. Maćki w kapuśnicy – wykonane przez Urszulę Kawulok i wnuka Kamila,
2. Placki na blasi ze szpyrkami – prezentowali Maria Ligocka z wnukiem Tomkiem,
3. Śliwulę – wykonały Irena Motyka z wnuczką Jagodą,
4. Krew pieczoną – serwowali Krystyna Szkawran z wnukiem Jankiem,
5. Placek na listku kapusty – przygotowali Zbigniew Wałach z wnukiem Pawłem,
6. Bobóla z ziemniokami – danie wykonane przez Annę Łupieżowiec i wnuczkę Lilianę.
Nad całością konkursu od rana czuwało JURY oceniając wspólne wykonanie zarówno dziadków i wnuków, archaiczność potrawy a przede wszystkim jej smak. Do oceniania potraw zostali zaproszeni profesjonalni kucharze i znawcy potraw regionalnych min. Helena Legierska Urszula Gruszka, Łucja Dusek-Francuz, Barbara Juroszek, Artur Kupczyk, Maciej Ludorowski oraz Robert Juroszek.
Po degustacji potraw stwierdzono, że wszystkie one były smaczne, apetyczne i wyjątkowe.
Zadanie Jury było za tym nie lada wyzwaniem. Najwyżej ocenioną potrawą została „Krew pieczona” wykonana przez Panią Krystynę Szkawran i wnuka Janka.
Dodatkowe wyróżnienia i nagrody rzeczowe przyznane indywidualnie przez JURY skierowane zostały do Ireny Motyki i Jagody za śliwulę, Anny Łupiezowiec i Liliany za kapustym z bobem (bobólym) oraz Zbigniewa Wałacha i Pawła za placek na listku.
Wszystkim uczestnikom gratulujemy udziału w finale, dziękujemy za zaangażowanie, poświęcony czas i trud włożony w przygotowanie potraw.
Wszyscy Państwo jesteście zwycięzcami!!!!
Dodatkowe podziękowania należą się nie tylko za chęć udziału w konkursie, ale że zechcieliście się Kochani Dziadkowie podzielić swoim zdolnościami kulinarnymi i smakami dzieciństwa, a co najważniejsze podzielić się tą wiedzą z nami i swoimi wnukami.
Z całego serca dziękujemy gospodarzom konkursu, właścicielom Dworu Kukuczki za możliwość przeprowadzania konkursu, gościnność i pomoc w organizacji, Seniorom z Istebnej na czele z Panią Agatą Wisełką oraz Akademii Esprit z Ustronia za współpracę, Marii Motyce za nieocenioną pomoc od samego momentu zrodzenia pomysłu oraz wszystkim pracownikom Ogniska, którzy zaangażowali się w organizację naszego konkursu.
Dziękujemy zacnemu JURY, sponsorom konkursu Michałowi Bożkowi z firmy „Ustronianka”, Andrzejowi Kudełce z Nadleśnictwa Wisła, Anecie Legierskiej z Gminnego Ośrodka Kultury w Istebnej, Helenie Legierskiej „Chata Olimpijczyka” Wisła, Łucji Dusek - Francuz – „Beskid Folk” oraz hotelowi „Gołębiewski” z Wisły.
Dziękujemy mediom - redaktorom Dorocie Krehut-Raszyk i Andrzejowi Ochodkowi z Radia Katowice oraz fotografowi Michałowi Kuźmie.
Ewa Macoszek-Dragon
Dyrektor Ogniska Pracy Pozaszkolnej w Koniakowie
Więcej aktualności
Rozpoczyna się maturalna karuzela
Staże uczniowskie w powiecie cieszyńskim – trwa praktyczna nauka zawodu
Uwaga kierowcy! Utrudnienia na ul. Przepilińskiego w Cieszynie
ZUS zakończył wypłatę „trzynastek”. Wkrótce do emerytów i rencistów trafią listy z ZUS
Szybkie menu
Powiat na mapie
43-460 Wisła
43-410 Zebrzydowice
Gminy:
Kategorie:
- PROJEKTY UNIJNE
- POWIATOWE INSTYTUCJE KULTURY
- POZOSTAŁE INSTYTUCJE KULTURY I ORGANIZATORZY IMPREZ
- SZPITALE
- SZKOŁY
- SCHRONISKA MŁODZIEŻOWE
- PORADNIE
- DOMY POMOCY SPOŁECZNEJ
- DOMY DZIECKA
- INNE
- POGOTOWIE RATUNKOWE
- INSPEKCJE, STRAŻE
- POLICJA
- STAROSTWO POWIATOWE W CIESZYNIE
- APTEKI
- NIEODPŁATNA POMOC PRAWNA I NIEODPŁATNA MEDIACJA NA TERENIE POWIATU CIESZYŃSKIEGO